Title Image

ATC SCM 11 > Hi-Fi Live, Spain

ATC SCM 11

ATC SCM 11 > Hi-Fi Live, Spain

Moram pa priznati, da me angleška blagovna znamka prestiža ATC – družba za akustične pretvornike – še nikoli ni prekrižala moje poti. Bil je čakajoč račun, ki ga je bilo prej ali slej treba poravnati in zdaj se mi je ponudila ta priložnost. Pričakovanja so bila velika, toda zaradi previdnosti, ki so mi jo dale leta ljubitelja HiFi-ja, še posebej pri poslušanju majhnih in srednje velikih monitorjev, sem previden, preden presojam vrednost.

Res je, da ob tem priznanju o ATC čutim neko rdečico. Nikoli, ko nisem slišal za blagovno znamko, ki jo je leta 1974 ustanovil Willy Woodman za poklicno področje in je kmalu postala častno mesto med velikanoma – ob spominu, da sta bila med njenimi uporabniki Pink Floyd in Supertramp – je ustvarilo nekoliko nelagodja, čas, ki je podaljšal mojo potrebo, da slišim kaj od angleške tovarne, ko se je zgodila priložnost.

Toda ne želim se podrobneje ukvarjati z vznemirljivo zgodovino ATC-ja na profesionalnem področju, saj obstaja veliko gradiva za pisanje knjige. Naj omenim samo to, da se njihovi modeli uporabljajo v nekaterih najboljših snemalnih studiih po vsem svetu: ABKCO, AIRE, ALCHEMY MASTERING, PARAMOUNT, DTS, SONY MUSIC, WARNER BROS …, zato se osredotočimo na model SCM-11 V2. ki je glavni junak in odgovoren za plačilo mojega neporavnanega dolga s prestižno angleško blagovno znamko.

– – – – –

Sklep

Če bi moral z nekaj besedami opredeliti zvok ATC SCM-11 V2, bi rekel, da so prosojni – vendar brez kančka ostrosti v zvoku – in naravni zvočniki. Če se vrnem na začetek samega članka, komentirajte, da sem se res počasi in vedno bolj zaljubil. Vsak dan so mi bili bolj všeč do te mere, da so se tiste, ki so se sprva zdele rahle napake, kasneje spremenile v velike vrline. Bas je bil tako čist in zložen, da sem se ob ponovnem poslušanju nizkofrekvenčnih monitorjev težko spet navadil na tovrstne nastavitve.

Če se vrnemo k podobnosti o človeški zaljubljenosti, bi rekel, da sem našel čeden, čist, kultiviran par z naravno lepoto, vendar brez odvečnih ličil ali drugih estetskih pripomočkov. Partner, s katerim bi radi preživeli preostanek svojih dni in si delili dolge ure pogovorov.

Bravo za moje srečanje, enkrat za vselej, z znamko ATC. Kolikor sem že prebral o njihovih izdelkih in njihovih vrlinah, sem se moral prepričati sam. Kot pravi pregovor, “poslušaj je vredno tisoč besed” in zato bom odslej delil in užival v dolgih urah poslušanja s temi malimi britanskimi monitorji, ker bodo ostali pri meni … Dobrodošli ATC SCM- 11 V2!
– Julio Aznar | Feb 27, 2017

 

Link to product: ATC SCM 11 V2
Link to review: Hi-Fi Live

« »
en_USEN